Accessibilitat
30 juny 2020

Com fer accessibles els continguts a les xarxes socials?

El 30 de juny és el dia de les xarxes socials i des de TOTHOMweb volem fer un repàs de les opcions d’accessibilitat que ofereixen les més utilitzades.
Fer accessibles els continguts a les xarxes permetrà que arribin a moltes més persones, evitarà discriminacions i afavorirà un bon posicionament SEO.

L’accessibilitat dels continguts a Twitter

La utilització d'imatges a qualsevol xarxa social és part important en l'experiència d'usuari. Twitter ho ha tingut en compte i permet als membres de la seva xarxa afegir descripcions (textos alternatius) perquè les persones amb discapacitat visual puguin interpretar el contingut de les imatges o altres elements gràfics.
Al blog de Twitter, s'explica com publicar imatges accessibles. Aquests són els passos que cal seguir:

Com habilitar l'escriptura de descripcions d'imatges a twitter.com

  1. Fes clic a la icona del teu perfil i selecciona Configuració i privadesa en el menú desplegable.
  2. Fes clic a Accessibilitat a la llista d'opcions de configuració.
  3. Cerca la casella de verificació Escriure descripcions d'imatges.
  4. Marca la casella per activar o desactivar la configuració.
  5. Fes clic a Guardar canvis.

Com agregar descripcions d'imatges a Tweets a twitter.com

  1. Fes clic al botó per publicar un Tweet.
  2. Adjunta la teva(s) foto(s).
  3. Per escriure el text descriptiu, fes clic a la imatge abans de publicar el tweet.
  4. Escriu la descripció de la imatge i fes clic al el botó Aplicar. Per editar la descripció, torna a obrir el quadre de diàleg de vista prèvia de la imatge en miniatura abans de publicar el Tweet. (Té un límit de 420 caràcters).
  5. Pots agregar una descripció a cada imatge en un Tweet.

En aquesta secció del web de Twitter podeu trobar tots els passos per incloure imatges accessibles des de les diverses aplicacions per a mòbils.

Els nous tweets d’àudio

A principis de juny de 2020 Twitter ha començat a provar una nova opció que permet als usuaris publicar missatges de veu, capturant fins a 140 segons d'àudio en un únic tweet.

Aquesta possibilitat està disponible momentàniament per a un nombre limitat d'usuaris de la plataforma iOS d'Apple i s'ampliarà a més usuaris en les pròximes setmanes.

Twitter explica que els usuaris podran crear tweets de veu utilitzant la nova icona de "longitud d'ona" a la pantalla de redacció de missatges.

Podeu trobar més informació sobre els tweets d’àudio a la secció de FAQ del web de Twitter:

¿Cómo twittear con tu voz?

 

I les persones sordes? Com poden accedir als tweets d’àudio?

Pocs dies després de llançar l’opció dels tweets d’àudio, Twitter ha demanat disculpes per fer-ho sense adaptar-ho a usuaris amb discapacitat auditiva i ha explicat que hi està posant remei.

Segons ha reconegut la companyia, ja han introduït millores per a aquest col·lectiu i arribaran a la propera actualització de l’aplicació de Twitter per iOS. També ha declarat que s’està treballant en el desenvolupament la millor manera d’afegir transcripcions subtitulades amb el contingut dels missatges d’àudio de forma automàtica, i per permetre que es puguin incloure també de manera manual.

Els hashtags a Twitter

Cal limitar el nombre de hashtags i sobretot incloure’ls al final del tweet per tal que no siguin un inconvenient que dificulti la lectura per a persones usuàries de lector de pantalla o persones amb discapacitats intel·lectuals.

Continguts accessibles a Facebook

Les funcionalitats més utilitzades per part de les empreses o entitats al Facebook són la creació d’esdeveniments o la publicació d’imatges informatives.

Aquestes imatges han de ser accessibles per tal que tots els usuaris puguin saber, per exemple, a quina hora és l’acte, la presentació, quin producte s’està oferint, etc.

Cal pensar en el text informatiu que hauria de contenir la imatge per tal que sigui realment una alternativa útil. Per exemple, cartell de les jornades no seria un text correcte. Caldria incloure la data, lloc, hora, etc.

Si aquestes dades ja es troben al text sí que podríem deixar la frase “Cartell de la jornada”.

El procés per fer accessibles les imatges a Facebook és senzill: Cal pujar-les de la manera habitual, seleccionem editar i a continuació cerquem l’opció “text alternatiu”.

Omplim camp de la descripció i premem el botó Guardar, que es troba al marge inferior dret.

Si el que volem és canviar el text alternatiu que té la foto per defecte hem de clicar sobre la imatge i sobre Opcions – Canviar text alternatiu.

Accessibilitat dels continguts a Linkedin

Linkedin també ofereix la possibilitat d’afegir text alternatiu a les imatges i ho fa de manera molt usable i fàcil.

Quan pugem una imatge apareix directament, a dalt a la dreta, un camp que ens indica que podem afegir una descripció.

Fem clic sobre aquest camp i l’omplim sempre pensant en un text que sigui informatiu.

Si la imatge ja estava penjada anteriorment hem de seleccionar les opcions que té en els tres punts que apareixen a dalt a la dreta i més concretament la que diu “Editar publicació”.

Damunt de la imatge apareixerà un menú i hem d’escollir l’opció per canviar el text alternatiu.

El guardem i ja haurem fet el canvi.

L’accessibilitat de les imatges a Instagram

Instagram no fa massa visible l’opció per afegir textos alternatius a les imatges. Cal saber on trobar-la.

En el cas d’aquesta xarxa social primer haurem de pujar la imatge, col·locar-la, etc. i posteriorment cercar, dins de Configuració - avançada l’opció “Escriure text alternatiu”.

Si la foto ja estava publicada, cal obrir la publicació, seleccionar els tres punts ubicats a dalt a la dreta i escollir Editar.

Damunt de la foto apareixerà l’opció “Editar text alternatiu”. Fem clic i omplim aquest camp.

L’accessibilitat a Youtube

Youtube és segurament la xarxa que pot ser més complexa pel que fa a la creació de continguts accessibles ja que els vídeos poden necessitar audiodescripció per a persones amb discapacitat visual i subtítols per a les persones amb discapacitat auditiva.

 L’ideal és que s’incloguin subtítols redactats i sincronitzats per part de tècnics especialitzats que coneguin les pautes per tal de fer-los adequats per a persones sordes.

El mateix passa amb l’audiodescripció però aquesta encara és més complexa d’incloure ja que Youtube no ofereix aquesta funcionalitat. Per tal de publicar vídeos audiodescrits hauríem d’inserir l’audiodescripció en el vídeo original i pujar-lo amb aquesta informació ja inserida.

Com facilita youtube la inclusió de subtítols en els seus vídeos?

Youtube permet als editors de continguts generar automàticament els subtítols corresponents al vídeo pujat.

L'Observatori d'Accessibilitat Web ha generat la "Guia per a la inserció de subtítols a youtube" que explica d'una manera senzilla i eminentment pràctica la forma de generar els subtítols pels vídeos. Amb aquesta guia també es pot aprendre a editar-los per corregir els possibles errors que puguin contenir o incloure tota la informació sonora i contextual rellevant que sigui necessària perquè aquest vídeo sigui accessible.

Qui està obligat a fer accessibles els continguts de les seves xarxes socials?

Cal remarcar que els continguts que l'administració publica a les xarxes socials han de ser accessibles. També els que publiquin empreses de serveis essencials com les de transport, banca, aigua, llum, gas, telefonia, assegurances, etc.

L'any passat van entrar en vigor la majoria de les previsions del Reial decret 1112/2018.

A l'apartat 2 de l'article 3 “Àmbit objectiu d'aplicació” d'aquest RD es presenta un llistat de continguts obligats entre els quals es troben els continguts multimèdia pregravats de base temporal, entenent-se per “contingut multimèdia de base temporal” qualsevol fitxer multimèdia dels següents tipus: solament àudio, només vídeo, àudio i vídeo, o qualsevol dels anteriors combinat amb interacció (article 4 “Definicions”).

Totes les obligacions del reial decret afecten tant a la pròpia informació com al contingut multimèdia generat per les Administracions Públiques i que difonguin a través dels seus llocs web i aplicacions mòbils, amb independència de la plataforma tecnològica que utilitzin per a aquesta finalitat.

Per tant, afecta també als continguts que puguin estar pujant a plataformes com Youtube, Twitter o Facebook, etc.

Com es pot aprofundir en el coneixement de les opcions d’accessibilitat a les xarxes socials?

Si necessiteu més informació o una formació específica sobre l’accessibilitat a les xarxes socials des de TOTHOMweb us podem oferir sessions adaptades a les vostres necessitats per tal que els continguts que publiqui la vostra empresa, entitat, etc. arribin al màxim nombre de persones.

 

Noia cansada davant l'ordinador
Profile picture for user Mar

Mar

Consultora d'accessibilitat i suport lingüístic

Si t'agrada, comparteix

Potser t'interessa...

Accessibilitat

En general, la norma diu que en els elements img s'ha d'utilitzar l'atribut alt per proveir una descripció curta de la imatge.