Accessibilitat
30 juny 2020

Com fer accessibles els continguts a les xarxes socials?

El 27 de gener és el dia del Community Manager i el 30 de juny el de les xarxes socials i des de TOTHOMweb volem fer un repàs de les opcions d’accessibilitat que ofereixen les més utilitzades.
Fer accessibles els continguts a les xarxes permetrà que arribin a moltes més persones, evitarà discriminacions i afavorirà un bon posicionament SEO.

Conceptes generals

Abans d'entrar a comentar cada xarxa, anem a repassar conceptes generals que ens serviran per totes:

Els hashtags

Cal limitar el nombre de hashtags i sobretot incloure’ls al final del tweet per tal que no siguin un inconvenient que dificulti la lectura per a persones usuàries de lector de pantalla o persones amb discapacitats intel·lectuals.

Per facilitar la lectura d'aquests, es recomana que la primera lletra de cada paraula s'escrigui amb majúscula, això farà que els lectors de pantalla reconeguin les diferents paraules i les llegeixi separades com faríem de normal en comptes de llegir-ho tot seguit.

Imatges

En relació amb les imatges, cal que distingim tres tipus, les decoratives, les informatives i les que no són informatives, però els hi cal descripció. Anem a comentar-les amb més profunditat:

  • Les decoratives. Són aquelles imatges que no aporten informació rellevant al nostre contingut. És a dir, si les traiem, no estem perdent informació. A aquestes imatges no els hi cal descripció. Exemple: línia separadora de paràgrafs.
  • Les informatives. Són aquelles imatges que tenen contingut escrit i estan transmetent informació. Exemple: pòster d'un esdeveniment.
    Cal dir, que sempre que poguem, hauriem d'evitar aquestes imatges. Si podem fer-les a través de codi (programació), el millor seria aplicar el text sobre el fons de la imatge.
    Que ens permetrà això? Que els ordinadors reconeguin el text, podrem ampliar la lletra, no perdrem resolució (persones amb baixa visió podran llegir-ho sense problemes i persones cegues podran llegir-ho a través d'un lector de pantalla) i a més, si es pot reconeixer el text, també permetrà que es pugui traduir en altres idiomes a través de traductors (permet que persones que no conèixen la llengua, puguin traduir el contingut).
    Llavors, si no podem aportar la informació com hem comentat abans, com fer-ho? Hem d'aportar en el text alternatiu, tota aquella informació que contingui la imatge. Hem de pensar que les persones usuàries de lector de pantalla s'estan perdent aquesta informació, per tant, els hi hem d'oferir l'equivalent al text alternatiu perque sigui accessible.
  • Les imatges que no contenen text, però són importants pel nostre contingut. Caldrà que portin una descripció al text alternatiu. Com fer aquestes descripcions? No hi ha res escrit, ni unes normes a seguir, però un truc, seria fer la descripció de la imatge com si li estiguessis explicant a algú per telèfon una imatge que tens a les mans (i no, no facis trampes, no estem parlant de videotrucades).
    Un altra qüestió que preocupa és la dels colors. Puc fer referència a colors en les meves descripcions? Bé, has de tenir en compte que no tothom sap com són els colors, sigui perquè mai els ha vist o bé perquè potser té una percepció alterada d'aquests. Però també has de saber que hi ha persones que han vist els colors i potser ja no poden, però tenen el record i potser els hi fa gràcia saber-ho. Si parlem de roba, està clar que ho has d'explicar per què han de saber si combina.

Bromes a part, aquí us deixem un document que és un Mapa de decisions per proporcionar text alternatiu adequat que us pot ajudar a saber si cal o no cal descripció.

Anem a parlar ara de cada xarxa social.

L’accessibilitat dels continguts a Twitter

La utilització d'imatges a qualsevol xarxa social és part important en l'experiència d'usuari. Twitter ho ha tingut en compte i des de fa un temps permet als membres de la seva xarxa afegir descripcions (textos alternatius), sense haver de configurar res, perquè les persones amb discapacitat visual puguin interpretar el contingut de les imatges o altres elements gràfics.

Com agregar descripcions d'imatges a Twitter

  1. Puja la imatge al Tweet.
  2. Fes clic on diu "Afegeix descripció", en la versió mòbil apareix un botonet que diu Alt.
  3. Escriu el text alternatiu, tens un límit de 1000 caràcters. Aprofita!
  4. Desa la descripció.
  5. Pots agregar una descripció a cada imatge en un Tweet.
  6. Publica el Tweet!

En aquesta secció del web de Twitter podeu trobar tots els passos per incloure imatges accessibles des de les diverses aplicacions per a mòbils.

Els nous tweets d’àudio

A principis de juny de 2020 Twitter ha començat a provar una nova opció que permet als usuaris publicar missatges de veu, capturant fins a 140 segons d'àudio en un únic tweet, si és més llard, crearà un fil de fins a 25 tweets.

Aquesta possibilitat està disponible momentàniament per a un nombre limitat d'usuaris de la plataforma iOS d'Apple i s'espera ampliar a més usuaris.

Twitter explica que els usuaris podran crear tweets de veu utilitzant la nova icona de "longitud d'ona" a la pantalla de redacció de missatges.

Podeu trobar més informació sobre els tweets d’àudio a la secció de FAQ del web de Twitter:

¿Cómo twittear con tu voz?

I les persones sordes? Com poden accedir als tweets d’àudio?

Pocs dies després de llançar l’opció dels tweets d’àudio, Twitter ha demanat disculpes per fer-ho sense adaptar-ho a usuaris amb discapacitat auditiva i ha explicat que hi està posant remei.

Segons ha reconegut la companyia, ja han introduït millores per a aquest col·lectiu i arribaran a la propera actualització de l’aplicació de Twitter per iOS. També ha declarat que s’està treballant en el desenvolupament la millor manera d’afegir transcripcions subtitulades amb el contingut dels missatges d’àudio de forma automàtica, i per permetre que es puguin incloure també de manera manual.

L’accessibilitat dels continguts a Facebook

Les funcionalitats més utilitzades per part de les empreses o entitats al Facebook són la creació d’esdeveniments o la publicació d’imatges informatives.

El procés per fer accessibles les imatges a Facebook és senzill:

  1. Puja la imatge.
  2. Selecciona editar.
  3. Cerca l’opció “text alternatiu”.
  4. Omple el camp de la descripció.
  5. Prem el botó Guardar, que es troba al marge inferior dret.

Si el que volem és canviar el text alternatiu que té la foto per defecte hem de clicar sobre la imatge i sobre Opcions – Canviar text alternatiu.

L’accessibilitat dels continguts a Linkedin

Linkedin també ofereix la possibilitat d’afegir text alternatiu a les imatges i ho fa de manera molt usable i fàcil.

  1. Puja la imatge.
  2. Sobre la imatge apareix un botó que diu Afegir Text Alternatiu.
  3. Escriu la descripció, tens un límit de 120 caràcters.
  4. Prem botó Fet.
  5. Ja pots publicar el teu post.

Si la imatge ja s'havia publicat anteriorment, hem de seleccionar les opcions que té en els tres punts que apareixen a dalt a la dreta i més concretament la que diu “Editar publicació”.

Damunt de la imatge apareixerà un menú i hem d’escollir l’opció per canviar el text alternatiu.

El guardem i ja haurem fet el canvi.

L’accessibilitat dels continguts a Instagram

Instagram no fa massa visible l’opció per afegir textos alternatius a les imatges. Cal saber on trobar-la.

  1. Puja la imatge, col·loca-la, aplica els filtres, etc.
  2. Cerca dins de Configuració Avançada l’opció “Escriure text alternatiu”.
  3. Escriu el text alternatiu.
  4. Desa.
  5. Publica la teva fotografia.

Si la foto ja estava publicada, cal obrir la publicació, seleccionar els tres punts ubicats a dalt a la dreta i escollir Editar.

Damunt de la foto apareixerà l’opció “Editar text alternatiu”. Fem clic i omplim aquest camp.

L’accessibilitat dels continguts a Youtube

Youtube és segurament la xarxa que pot ser més complexa pel que fa a la creació de continguts accessibles ja que els vídeos poden necessitar audiodescripció per a persones amb discapacitat visual i subtítols per a les persones amb discapacitat auditiva.

 L’ideal és que s’incloguin subtítols redactats i sincronitzats per part de tècnics especialitzats que coneguin les pautes per tal de fer-los adequats per a persones sordes.

El mateix passa amb l’audiodescripció però aquesta encara és més complexa d’incloure ja que Youtube no ofereix aquesta funcionalitat. Per tal de publicar vídeos audiodescrits hauríem d’inserir l’audiodescripció en el vídeo original i pujar-lo amb aquesta informació ja inclosa.

Com facilita youtube la inclusió de subtítols en els seus vídeos?

Youtube permet als editors de continguts generar automàticament els subtítols corresponents al vídeo pujat.

L'Observatori d'Accessibilitat Web ha generat la "Guia per a la inserció de subtítols a youtube" que explica d'una manera senzilla i eminentment pràctica la forma de generar els subtítols pels vídeos. Amb aquesta guia també es pot aprendre a editar-los per corregir els possibles errors que puguin contenir o incloure tota la informació sonora i contextual rellevant que sigui necessària perquè aquest vídeo sigui accessible.

Qui està obligat a fer accessibles els continguts de les seves xarxes socials?

Cal remarcar que els continguts que l'administració publica a les xarxes socials han de ser accessibles. També els que publiquin empreses de serveis essencials com les de transport, banca, aigua, llum, gas, telefonia, assegurances, etc.

L'any passat van entrar en vigor la majoria de les previsions del Reial decret 1112/2018.

A l'apartat 2 de l'article 3 “Àmbit objectiu d'aplicació” d'aquest RD es presenta un llistat de continguts obligats entre els quals es troben els continguts multimèdia pregravats de base temporal, entenent-se per “contingut multimèdia de base temporal” qualsevol fitxer multimèdia dels següents tipus: solament àudio, només vídeo, àudio i vídeo, o qualsevol dels anteriors combinat amb interacció (article 4 “Definicions”).

Totes les obligacions del reial decret afecten tant a la pròpia informació com al contingut multimèdia generat per les Administracions Públiques i que difonguin a través dels seus llocs web i aplicacions mòbils, amb independència de la plataforma tecnològica que utilitzin per a aquesta finalitat.

Per tant, afecta també als continguts que puguin estar pujant a plataformes com Youtube, Twitter o Facebook, etc.

Com es pot aprofundir en el coneixement de les opcions d’accessibilitat a les xarxes socials?

Si necessiteu més informació o una formació específica sobre l’accessibilitat a les xarxes socials des de TOTHOMweb us podem oferir sessions adaptades a les vostres necessitats per tal que els continguts que publiqui la vostra empresa, entitat, etc. arribin al màxim nombre de persones.

 

Noia cansada davant l'ordinador
Profile picture for user Mar

Mar

Consultora d'accessibilitat i suport lingüístic

Potser t'interessa...