En general, la norma diu que en els elements img s'ha d'utilitzar l'atribut alt per proveir una descripció curta de la imatge.
Blog
Blog
Cada 17 de juliol, les xarxes celebren el Dia Mundial de l'Emoji. Aquestes icones s'han convertit en un llenguatge utilitzat arreu del món i fàcil d'entendre. Els utilitzem per expressar emocions, sentiments i descriure el nostre dia a dia. En definitiva, són un llenguatge universal.
Diàriament es comparteixen més de 700 milions d'emojis a Facebook i 250 milions a Twitter mensualment. Alguns dels més utilitzats són el cor vermell, la persona que arronsa les espatlles, la cara plorant de riure o la que envia un petó, segons dades d'Emojipedia, la pàgina de referència de l'univers emoji.
El 17 de juliol és el Dia Mundial de l'Emoji perquè, en la majoria de versions, la icona del calendari assenyala aquest dia. Tot va començar el 1990, quan l'operadora mòbil japonesa NTT va crear una col·lecció de 176 dibuixos que serien l'origen d'aquest llenguatge universal a internet. Però no va ser fins al 2008 que Apple va oferir el primer catàleg amb aquests dibuixos, que van convertir-se en símbols mundials. Ara, n'hi ha més de 3.000 aprovats per Unicode, el consorci que en regula l'ús.
La història d'aquests dibuixos no ha estat exempta de controvèrsia. Els primers catàlegs van ser criticats per la falta de varietat racial o de gènere.
Des del 2019 existeix un grup d'emojis que dona visibilitat a persones amb discapacitat i que inclou icones de persones en cadira de rodes, orelles amb audiòfons, braços mecànics i gossos pigall o bastons blancs. Uns emojis proposats per Apple el març del 2018.
Aquesta actualització dels emojis va arribar després que les entitats i persones amb discapacitat manifestessin repetidament les seves queixes per la no existència de símbols que representessin la seva realitat més propera i quotidiana. I és que es calcula que una de cada set persones al món pateix algun tipus de discapacitat.
De la mateixa manera, les últimes versions d’Unicode han fet un esforç per ampliar la inclusió de gènere i raça, a través de figures que mostren a icones del mateix sexe amb les mans agafades, i la possibilitat de poder configurar aquestes figures amb el to de pell que es triï.
L’actualització dels emojis depèn d’un consorci amb seu a Califòrnia i format per representants d’empreses informàtiques, desenvolupadors de programari i d’altres companyies. Entre els seus membres s’hi inclouen empreses com Apple, Google, Microsoft, Samsung, Facebook i Twitter, que poden ajustar els dissenys d’Unicode al seu gust, però garantint que es mantingui una línia similar a totes les plataformes.
Actualment els emojis no provoquen barreres d'accessibilitat. Els lectors de pantalla com Voiceover per als dispositius Apple llegeixen els emojis en veu alta. Alguns exemples de la verbalització que en fan són: "cara lanzando un beso", "cara con lágrimas de alegría", "reloj a las 8 en punto", "cara de gato", "ordenador", etc.
Fins fa dos anys, si una persona enviava un missatge amb 6 icones iguals l'usuari de lector de pantalla escoltava 6 vegades la mateixa descripció. Actualment Voiceover redueix aquesta verbalització i indica el nombre d'icones: "6 caras sonrientes".
Algunes persones amb discapacitat auditiva, especialment les persones sordes signants, poden tenir més problemes per comprendre el text escrit, les frases complexes o un ampli ventall de vocabulari. Les icones afavoreixen una comunicació més comprensible per a aquest col·lectiu.
També faciliten la comprensió dels missatges a les persones amb discapacitats cognitives que necessiten un llenguatge més senzill i que, molts cops, poden entendre'ls millor si aquests contenen icones.
Mar
Consultora d'accessibilitat i suport lingüístic
En general, la norma diu que en els elements img s'ha d'utilitzar l'atribut alt per proveir una descripció curta de la imatge.
Controlar l'accessibilitat d'una pàgina web és una tasca que requereix coneixements específics: nocions de programació web (HTML, CSS, JavaScript...) i coneixement exhaustiu de les normes WCAG.
Des de fa temps que devem un post a l'Associació Lectura Fàcil per la seva excel·lent tasca que venen duent a terme des de 2003.
Tenir un web accessible implica que els documents que s'hi allotgen també ho són i, en el cas dels documents PDF, això no és sempre fàcil.