Noticies
01 octubre 2020

Dia de la gent gran: Com accedeix a internet aquest col·lectiu? Què podem fer per ajudar-los a gaudir-ne?

L'Assemblea General de Nacions Unides va proclamar l'1 d'octubre Dia Internacional de la Gent Gran. La comunitat internacional insta d’aquesta manera a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa promoure l’envelliment actiu.

Tot i que la gent gran no ha nascut en l’era de les noves tecnologies de la comunicació, cada vegada més persones grans s’interessen per conèixer el món digital, convertint-se a poc a poc en avis 3.0. Les noves generacions d’avis i àvies, tot i no ser natius digitals, trenquen amb l’estereotip de persona desconnectada del món online.

El diari digital www.social.cat publicava que, l'any 2019, "Un 44% de les persones de més de 65 anys reconeixen que fan servir les xarxes socials, com ara Whatsapp i Facebook, com a via principal per combatre la solitud o l'aïllament i estar connectats amb el seu entorn". Aquestes dades provenen d'una enquesta feta a 864 persones en centres com ara casals i per internet—persones actives—, que "trenca amb la imatge tradicional de persones grans aïllades de la tecnologia".

L'enquesta, realitzada per l'Associació Serveis Integrals per a l'Envelliment Actiu (SIENA) entre l'abril i el juny del 2019, va posar el focus sobre noves generacions de gent gran que empenyen d'altres cap a l'ús de noves tecnologies —alguns les han après a la feina— i la bretxa digital per edat "s'està fent més estreta".

Tal com s’explica en un informe elaborat per VidaCaixa i Obra Social “la Caixa”, els jubilats espanyols tenen de mitjana 3 dispositius electrònics: tres de cada quatre tenen un ordinador, el 70% té un smartphone i el 45% té una tauleta.

Sembla que la bretxa digital està començant a desaparèixer. El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) també va publicar un estudi en el qual es plasmava que els més grans de 45 anys ja són a Internet. Aquest canvi d’hàbit farà desaparèixer en les pròximes generacions el salt entre avis i nets. En els propers anys, les dues generacions parlaran el mateix idioma pel que fa referència a la tecnologia.

Tot i que les noves tecnologies suposen molts avantatges per a la tercera edat, moltes persones grans se’n senten allunyades. Aquesta sensació genera una escletxa digital que és important que anem reduint.

Si seguim les Directrius d'accessibilitat web 2.1 aconseguirem que els continguts i la navegació pels webs sigui més accessible per a tothom, incloses les persones grans, que veuen minvades les seves capacitats. Aquestes persones poden anar perdent vista, oïda, habilitats motrius, etc. i per tant cal garantir que puguin accedir als productes digitals sense exclusió.

A TOTHOMweb us podem ajudar a fer més accessible el vostre web per tal que tots els col·lectius, incloses les persones grans i persones amb discapacitat, puguin accedir-hi.

Profile picture for user Mar

Mar

Consultora d'accessibilitat i suport lingüístic

Potser t'interessa...