Noticies
03 gener 2020

Dia Mundial del Braille: com s’adapta aquest alfabet a les tic?

Dia Mundial del Braille

 

Demà, 4 de gener, és el dia Mundial del Braille, data en que va néixer el seu inventor, el francès Louis Braille.

Braille va obrir les portes de l’alfabetització de les persones cegues i ho va fer quan era molt jove, concretament als 16 anys.

 

El Braille és un alfabet (no un idioma) que permet escriure lletres, símbols matemàtics, notes musicals, etc. A través de cel·les amb 6 punts confinats que formen totes aquestes possibilitats. Dues columnes de 3 punts cadascuna (com si fossin el número 6 d’un dau) permeten 64 combinacions.

Aquesta és la base del Braille anomenat integral però des de fa uns 25 anys existeix el Braille computeritzat que conté 8 punts per cel·la i permet fer combinacions que es corresponguin amb els símbols ASCII.

 

EL Braille Es llegeix amb els dits però a dia d’avui es pot escriure a través de diversos mètodes.

Fa dos segles, quan es va inventar, l’única manera era a través d’un punxó. Més tard van sorgir diversos tipus de màquines d’escriure i avui existeixen impressores Braille que es poden connectar als ordinadors.

També hi ha dispositius com les anomenades Línies Braille que, connectades a mòbils, PCS, tauletes, etc. Permeten llegir el que apareix en pantalla. Algunes són molt petites i es poden dur a tot arreu, (10 caràcters) i d’altres són molt més grans i estan pensades per col·locar-se damunt d’una taula (de 80 caràcters).

Mecànicament, a la línia Braille van apareixent els texts o informacions que hi ha a la pantalla del dispositiu que s’estigui utilitzant. els punts pugen i baixen fent aparèixer i desaparèixer cada línia de text.

 

Les dues persones cegues que treballen a TOTHOMweb fan servir, a més d’un programa lector de pantalla que verbalitza, amb veu sintètica, el que mostra l’ordinador, una línia Braille cadascun que els permet llegir (i no només escoltar) per exemple els codis de programació o els texts dels informes que redacten.

 

Tot i que en alguns casos i països s’ha deixat d’impulsar el coneixement del Braille perquè moltes persones cegues fan servir veus sintètiques que llegeixen llibres, pàgines web, etc. S’ha constatat que aquesta no és una bona opció ja que s’anul·la la percepció lectora dels usuaris i la seva capacitat de competir, inclús en el món laboral, perquè, per exemple, no tenen coneixements ortogràfics.

Així mateix, la manca d’alfabetització Braille també provoca problemes alhora d’aprendre nous idiomes, estudiar matemàtiques, etc.

En aquest document, l’Associació Catalana per a la Integració del Cec exposa per què Braille i tecnologia han de coexistir ja que són recursos complementaris i no excloents.

Per últim cal dir que per a les persones sord-cegues el Braille és l’única possibilitat d’accedir a la informació de molts dispositius com els mòbils i els ordinadors.

Profile picture for user tothomweb

tothomweb

Potser t'interessa...