Noticies
11 febrer 2020

Què és l’epilèpsia i per què hem de pensar-hi quan dissenyem un web?

Des de 2015 cada segon dilluns del mes de febrer es commemora el Dia Internacional de l'Epilèpsia, un esdeveniment que pretén educar les persones de tot el món sobre aquesta patologia neuronal que pateixen aproximadament 65 milions de persones a tot el planeta.

L’epilèpsia és una malaltia que afecta tota la població, independentment de la seva edat, des d’abans de néixer fins a persones de més de 90 anys. S’estima que té una prevalença de 8 de cada 1.000 persones.

És una síndrome cerebral crònica de causes diverses, caracteritzada per crisis recurrents degudes a una descàrrega excessiva d'impulsos nerviosos per les neurones cerebrals, associades eventualment amb diverses manifestacions clíniques i para-clíniques. Les crisis poden ser convulsives o no convulsives. No totes les persones que pateixen una crisi epilèptica es diagnostiquen d'epilèpsia. Es consideren epilèptics quan pateixen almenys dos atacs, els quals no sempre són associats als tremolors motors d'una convulsió.

Hi ha proves que l'atac epilèptic no és un esdeveniment aleatori. Sovint són provocats per factors com la falta de son, l'estrès o la llum parpellejant entre d'altres. El llindar convulsiu és un terme utilitzat per indicar la quantitat d'estímul necessari per provocar una convulsió.

És per aquest motiu que les Directrius d'accessibilitat web, concretament la directriu 2.3, tenen en compte aquest tipus d'usuaris i les conseqüències que poden original males pràctiques en el disseny web. La directriu que fa referència a aquesta temàtica es titula "Atacs epil·lèptics" i el text que la resumeix diu així: "no dissenyeu contingut si se sap que podria provocar atacs epil·lèptics.

La pauta conté dos criteris concrets que cal tenir en compte:

-Criteri 2.3.1 (Tres centelleigs o per sota del llindar: "les pàgines web no han de contenir cap element que centellegi més de tres vegades per segon o bé el centelleig ha d'estar per sota dels llindars de centelleig general i de centelleig vermell. (Nivell A)".

Nota: Atès que qualsevol contingut que no satisfaci aquest Criteri de conformitat pot interferir en la capacitat de l'usuari per usar la totalitat de la pàgina, tot el contingut d'una pàgina web (tant si s'utilitza per satisfer altres criteris de conformitat com si no) ha de complir aquest Criteri de conformitat.

Així mateix, aquesta qüestió s'amplia amb el criteri 2.3.2 titulat Tres centelleigs, i que indica el següent: "les pàgines web no han de contenir cap element que centellegi més de tres vegades per segon. (Nivell AAA)".

Com actuar davant una crisi epilèptica?

Aprofitem aquest post per donar-vos algunes pautes per si us trobeu davant d'una convulsió o crisi convulsiva. S'ha d'actuar de la manera següent:

No lligueu la persona que pateix la crisi.

Traieu-li les ulleres, si en porta.

Afluixeu-li els botons perquè res no l'oprimeixi. Si porta corbata, desfeu-li'n el nus.

Aparteu-li qualsevol cosa amb què es pugui ferir.

Per norma general, no li poseu res a la boca.

Recolzeu-lo sobre un dels costats, perquè no se li bloquegin les vies respiratòries una vegada hagi deixat de tenir convulsions.

Esmorteïu, si pot ser amb un coixí, els cops que pugui donar-se.

Resteu a prop de la víctima i parleu-li pausadament.

Espereu que la crisi finalitzi. Recordeu que en la majoria de casos les crisis cedeixen en pocs minuts.

Assegureu-vos que la persona està totalment conscient, un cop superada la crisi. Pregunteu-li el nom, la data, on és i cap a on anirà a continuació. Un cop recuperat el nivell de consciència, és aconsellable que li retireu les pròtesis dentals, si és que en du.

Truqueu als serveis d'emergències (112):

Si la crisi dura més de cinc minuts.

Si la persona (o els familiars) no sap que pateix epilèpsia, no fa tractament específic o és el primer cop que li passa.

Si la recuperació és molt lenta, si la persona sofreix un segon atac o si té dificultat per respirar durant o després de la crisi.

Si la víctima està embarassada, té signes de patir alguna altra malaltia o s'ha ferit durant les convulsions.

Profile picture for user tothomweb

tothomweb

Potser t'interessa...