Accessibilitat
02 novembre 2012

Associació Lectura Fàcil: La lluita per fer arribar els textos a tothom

Des de fa temps que devem un post a l'Associació Lectura Fàcil per la seva excel·lent tasca que venen duent a terme des de 2003.

Logotip de l'Associació Lectura Fàcil

Per posar-nos en context, la lectura fàcil són un conjunt de tècniques que permeten adaptar un text a un llenguatge planer, que sigui entès per totes les persones. Tal i com s'explica a l'entrada de la viquipèdia sobre Lectura Fàcil:

"Un text de Lectura Fàcil es caracteritza, entre d'altres aspectes, perquè descriu els esdeveniments en ordre cronològic, narra les històries amb una sola línea argumental i relata les accions sense excés de personatges. El llenguatge és concís i evita les paraules poc corrents o les explica. També existeixen criteris referits a la forma, com ara procurar una disposició gràfica clara i atractiva, uns marges amples, un espaiat generós i el text en blocs de línies curtes."

Com és evident, aquest és també un requisit de les pàgines web que vulguin ser accessibles a tothom i, si ve no està contemplat estrictament en les WCAG, sí que la Directriu 3.1.5, de categoria triple-A, ens parla d'adaptar el nivell del text a la capacitat lectora de secundària obligatòria:

"Quan, després de suprimir els títols i noms propis, el text requereixi una capacitat lectora superior al nivell de secundària obligatòria, cal posar a disposició de l'usuari o bé contingut suplementari, o bé una versió alternativa que no requereixi una capacitat lectora superior al nivell d'educació secundària obligatòria. (Nivell AAA)"

Per tant pot ser una bona opció incorporar versions en Lectura Fàcil de les pàgines web o, si més no, dels apartats més complicats de la pàgina i, en qualsevol cas, és bo conèixer algunes de les normes més bàsiques per tal d'incorporar-les a l'hora de redactar els continguts de qualsevol web.

Cal destacar, a més, que els textos en Lectura Fàcil ajuden a estar millor situat en els cercadors com Google, segons l'article de Xarxanet sobre posicionament web.

Per a aprendre més sobre com redactar continguts en Lectura Fàcil podeu descarregar:

O consultar el lloc web de l'Associació Lectura Fàcil on, a més, trobareu informació de la seva tasca i dels llibres disponibles en Lectura Fàcil.

Profile picture for user tothomweb

tothomweb

Potser t'interessa...