Noticies
21 maig 2020

Celebrem els dies d'Internet i de la Conscienciació en l’Accessibilitat però Treballem cada dia per garantir webs per Tothom

El 17 de maig és el dia d’Internet i el 21 de maig se celebra, per novè any consecutiu, el “Global Accessibility Awareness Day #GAAD“ (dia de la Conscienciació en l’Accessibilitat).

Ambdues dates són importants per a Tothomweb. Posen sobre la taula la nostra essència, el nostre ADN. Treballem perquè Internet sigui accessible, usable i per què tots i totes hi puguem accedir, independentment de les nostres capacitats.

 

Malauradament, poca gent coneix l’existència del dia de la Conscienciació en Accessibilitat tot i que se celebra des de 2011.

La idea original va començar  amb una entrada al blog d'un conegut desenvolupador web anomenat Joe Devon. L’entrada era molt simple i breu i anava directament al problema essencial: en general no se sap res de l’accessibilitat web ni de com accedeixen a Internet les persones amb discapacitat. Aquest programador va proposar que la comunitat treballés conjuntament per canviar el món. Així se li va acudir la idea de crear un dia de la conscienciació de l’Accessibilitat Global, un dia de l’any en què els desenvolupadors, dissenyadors web, etc. d’arreu intentin ajudar a conscienciar en la necessitat de crear llocs web més accessibles.

El que volia era que els desenvolupadors web provessin com a mínim una eina d’accessibilitat en una pàgina web.

 

Jennison Asuncion, una professional de l'accessibilitat, va descobrir el blog i li va semblar una idea interessant. A partir de llavors, va contactar amb ell i va començar a preparar l’esdeveniment. Tres anys després, des de 2015, aquest dia va començar a tenir una data fixa: el tercer dijous de maig.

Als Estats Units i d’altres països el dia comença a ser més conegut i s’organitzen força esdeveniments. A l’Estat espanyol i a Catalunya n’hi ha molt pocs encara. Bàsicament la participació se centra en la conscienciació a través de les xarxes socials, que és el que vam fer des de TOTHOMweb, si bé ens plantegem fer algun acte per a l’any vinent.

És una iniciativa molt interessant i necessària. En el nostre dia a dia constatem que la majoria de dissenyadors i programadors no coneixen les pautes d’accessibilitat ni saben com naveguen els diversos usuaris. Cal formació a les universitats, als mòduls professionals i a les empreses. En aquest sentit impartim els nostres coneixements per ajudar a trencar barreres per tal que els professionals que cada dia construeixen nous webs puguin fer-ho de manera accessible.

El dia Mundial d’internet

És una efemèride proposada per l’ONU coincidint amb el Dia Mundial de la Societat de la Informació, amb l’objectiu de promoure la importància de les tecnologies de la informació, entre elles, Internet.

La història d’Internet va començar l’1 de gener de 1983 quan es va completar la migració de la xarxa ARPANET del protocol NCP al protocol TCP/IP, tot i que no va ser fins 1989 que es van instaurar les bases de la web com es coneix avui dia amb l’informe de Tim Berners-Lee, que definia els principis bàsics de la World Wide Web (www).

   Durant els seus 30 anys d’història, la World Wide Web ha crescut fins a acumular en l'actualitat 4.388 milions d’usuaris d’Internet a tot el món.

Dia mundial d'Internet

Profile picture for user tothomweb

tothomweb

Potser t'interessa...