Noticies
11 abril 2020

Posem el focus en el parkinson i en la navegació per teclat

Habitualment ens trobem que hi ha una falsa creença. Moltes persones creuen que l’accessibilitat web només és beneficiosa per a persones cegues que fan servir programes lectors de pantalla però això no és cert.

La setmana passada publicàvem un post sobre l’autisme i com podem aportar més accessibilitat web per a les persones que el pateixen.

Aquesta setmana s’ha celebrat el Dia del Parkinson i per això volem difondre una mica la malaltia i apropar-vos també a la manera que tenen aquestes persones de navegar per la xarxa.

Què és el Parkinson? Com naveguen les persones que el pateixen?

La malaltia de Parkinson és un trastorn degeneratiu del sistema nerviós central que té com a símptomes principals tremolor de repòs (a les mans, els braços, les cames i la mandíbula o el cap), rigidesa (engarrotament de les extremitats i el tronc), lentitud en els moviments i inestabilitat postural (deteriorament de l'equilibri).

És alhora crònica, progressiva i multisistèmica: els símptomes empitjoren amb el temps. A mesura que es tornen més pronunciats, els pacients poden tenir dificultat per caminar, parlar o fer tasques senzilles.

Aquestes tasques poden ser, perfectament, l’ús d’un ordinador. Emprar un ratolí significa fer moviments molt petits, amb precisió i a partir d’una psicomotricitat que permeti fer els clics de manera àgil i ràpida.

Per aquest motiu les persones amb Parkinson o d’altres malalties que puguin afectar a la coordinació i el moviment voluntari i involuntari de les mans molts cops han de cercar una manera diferent de navegació que no passi pel ratolí.

Potser poden utilitzar-ne alguns dels anomenats de bola (permeten moure’ls sense haver de fer clics i a partir d’una bola sota el palmell de la mà) però mols cops directament passen al teclat o a teclats més grans i adaptats a les seves necessitats.

Això significa que les persones amb problemes motrius a les mans poden ser usuàries habituals del teclat, com ho són les persones cegues, però aquestes poden veure el web i per tant necessiten que el focus del teclat sigui visible en tot moment.

Com podem fer accessibles els webs per als usuaris visuals de teclat?

El criteri 2.4.7 de les Directrius d’Accessibilitat al Contingut Web 2.1 recull la necessitat que el focus del teclat sigui visible sempre, és a dir, que l’usuari tingui una indicació visual per saber on es troba.
Els navegadors mostren per defecte un indicador visual de seguiment del focus, normalment en forma de línia puntejada al voltant de l’element actiu, però mitjançant la propietat outline de CSS se’n pot modificar l’aparença, o fins i tot eliminar-lo per complet, fet que pot resultar molt problemàtic si no se substitueix per algun altre indicador visual.

En aquest sentit cal remarcar  que per si mateix, pot ser que el canvi del color de fons no sigui suficient, ja que no tots els usuaris tenen la mateixa percepció del color, o poden estar utilitzant modes d’alt contrast o estils personalitzats.

Algunes tècniques per assegurar-se que el focus sempre es veu en aquests modes inclouen l’ús de la propietat outline amb valors no nuls, l’ús de característiques que no depenguin del color, com ara el subratllat, o afegir icones que indiquin quin és l’element actiu.

Una manera d’assegurar-se que el focus es veu arreu i que l’usuari no es perdrà és tabular tota la pàgina i intentar saber sempre on es troba.
Amb aquesta prova també detectarem si existeix algun obstacle per al teclat (criteri 2.1.2 de les pautes d’accessibilitat) que atrapi el focus i no permeti continuar tabulant.

No cal dir que per a una interacció correcta tots els elements de la pàgina (menús, botons, carrusels, desplegables, etc.) s’han de poder fer servir sense necessitat d’un ratolí. És el que indica el criteri 2.1.1.:

“2.1.1 Teclat: Totes les funcionalitats del contingut s'han de poder executar mitjançant una interfície de teclat sense que es requereixin temps determinats per prémer una tecla concreta, excepte quan la funció subjacent requereixi una entrada que depèn de la ruta del moviment de l'usuari i no només dels punts finals. (Nivell A)”.

No requerir temps curts o esperar moviments ràpids per part de l’usuari és cabdal. Hi ha persones, i les que pateixen Parkinson en poden ser alguns exemples, que necessiten interactuar de manera més lenta i per aquest motiu incloure mecanismes d’aturada de certs elements en moviment o oferir l’ampliació del temps per a omplir un formulari són mesures necessàries.

En conclusió, cal tenir en compte sempre l’usuari de teclat que pot ser molt variat, des d’una persona que prefereixi fer servir aquesta navegació en comptes del ratolí a una altra que tingui Parkinson o qualsevol malaltia o situació que no li permeti utilitzar-lo.

Pel nostre web poden navegar moltíssimes persones amb diverses capacitats i les hem de tenir en compte. Aquesta és la funció de les Directrius d’Accessibilitat: tenir una referència que permeti donar pautes per assegurar l’accés als webs per tothom, i a Tothomweb hi treballem cada dia per aconseguir-ho. D’aquí ve el nostre nom i la nostra vocació.

Profile picture for user tothomweb

tothomweb

Potser t'interessa...