Noticies
27 març 2020

Mòbils i aplicacions accessibles? És possible?

La tercera setmana de març s’ha consolidat com la setmana de l’aprenentatge mitjançant dispositius mòbils. Encara avui hi ha moltes persones i empreses que no s’han plantejat mai que una persona amb discapacitat (visual, motriu, auditiva, cognitiva...) pot utilitzar un telèfon mòbil si aquest és accessible, i, especialment, si les aplicacions ho són.

L’arribada de l’Iphone va ser una revolució que va canviar molt el panorama de l’accessibilitat mòbil perquè, tot i tractar-se d’un aparell sense teclat inclou elements com el lector de pantalla VoiceOver o la possibilitat de fer zoom o invertir els colors, entre d’altres mesures pensades per a persones amb discapacitat auditiva o motriu.

Més tard, els dispositius Android, progressivament, també van anar (i segueixen millorant-ho) incloent opcions d’accessibilitat. Així com els dispositius APPLE (Iphones, Ipads, etc.) ofereixen el lector de pantalla anomenat Voiceover, el que inclou els del sistema ANDROID s’anomena Talkback.

Això fa que les persones amb discapacitat puguin fer ús dels dispositius com qualsevol, que naveguin per internet, per les APPS, etc. i per tant cal que les aplicacions siguin accessibles. Han d’acomplir els requeriments d’accessibilitat per tal que no hi hagi cap tipus de discriminació.

L'accessibilitat de les diverses plataformes mòbils ve, en gran part, definida per la seva capa  d’accessibilitat i la qualitat dels seus productes de suport. Això pot determinar de manera ràpida si una aplicació és accessible o no per a un  perfil de discapacitat. Per exemple, per a un dispositiu mòbil que utilitzi una plataforma per la que no existeixi lector de pantalla es podria pressuposar un resultat negatiu de tots els criteris relacionats amb l’ús d’aquest producte de suport.

Activar les mesures d’accessibilitat és una boníssima manera d’avaluar si una APP és accessible, si bé cal llegir l’ajuda per tal d’entendre com s’interactua amb el mòbil a partir d’aquesta activació.

Els gestos canvien i per tant cal tenir-ho en compte, però, fer aquestes proves permet adonar-se’n ràpidament de si una aplicació provoca problemes a l'hora de navegar a través d’un lector de pantalla, per exemple.

Consulteu aquí les mesures d’accessibilitat de les que disposen els dispositius APPLE.

Aquí també podeu trobar les mesures d’accessibilitat però en aquest cas dels dispositius ANDROID. Android Accessibility Helps mòbils.

A TOTHOMweb avaluem el nivell d’accessibilitat de les APPS per assegurar que totes les persones puguin fer-les servir i, si ho necessiteu, us podem ajudar a complir els requeriments legals que, a partir de 2021, hauran de complir.

Dispositiu mòbil
Profile picture for user Mar

Mar

Consultora d'accessibilitat i suport lingüístic

Potser t'interessa...