Noticies
14 juny 2019

Viatgem pels webs de turisme. Són accessibles? Ho han de ser?

Ara que ve l’estiu està present arreu la difusió de tot tipus de turisme i per sort també, cada cop més, del turisme accessible per a tothom.

Però quan es fa referència al turisme accessible bàsicament es pensa en barreres arquitectòniques a hotels o museus, activitats adaptades, etc. I gairebé mai es menciona la gran importància que té l’accessibilitat dels webs turístics.

Aquests són la primera porta i la primera impressió que s’enduu la persona que cerca un lloc accessible o adequat a les seves necessitats per passar-hi uns dies de descans o de turisme actiu.

 

Si es tracta de webs relacionats amb el turisme que pertanyen a l’administració pública (a un ajuntament, consell comarcal, govern autonòmic, etc.) la llei obliga a que siguin totalment accessibles.

També a les de transport de qualsevol tipus, que per altra banda són les que moltes vegades contenen més barreres alhora de comprar bitllets.

Empreses com Renfe, Vueling o Iberia han estat denunciades per usuaris davant del Ministeri de Sanitat, a través de l’oficina d’atenció a les persones amb discapacitat.

Algunes ja han rebut multes per la manca d’accessibilitat als seus webs.

Pel que fa als webs de grans agències de viatges, grans empreses hoteleres, ressorts, etc. Estan obligades depenent de la facturació anual que tinguin. Les reserves on-line habitualment també provoquen molts problemes als usuaris de teclat o de productes de suport. És habitual que aquests no puguin seleccionar, per exemple, una data en un calendari perquè aquest no s’ha dissenyat ni programat de manera accessible.

 

Els allotjaments petits, els restaurants o les PIME que ofereixen serveis turístics com activitats, visites, etc., no estan obligats, si bé seria molt recomanable que tinguessin en compte les directrius d’accessibilitat per tal d’arribar a tots els possibles clients.

Si un client amb discapacitat es troba amb un web accessible la percepció del negoci, servei, allotjament que està consultant serà molt més positiva i per tant hi haurà més possibilitats que el contracti. Així doncs, si l’empresa, tot i ser petita i no estar obligada a complir els requeriments legals d’accessibilitat web, aplica criteris per fer-ho, tindrà moltes més oportunitats de negoci.

 

cal assenyalar que la Comissió Europea estima en més de 10 milions les persones amb necessitats d’accessibilitat a Espanya, incloent les persones més grans de 65 anys, i calcula que als estats membre són més de 138 milions. De fet, els cincpaïsos més grans de la UE apleguen més de 90 milions de persones amb necessitats d’accessibilitat. I l’ONU parla de mil milions de persones amb discapacitat a tot el món.

 

A Tothomweb ens arriben cada cop més peticions per tal de millorar l’accessibilitat dels webs turístics. Hem treballat per Vies Verdes de Girona, Turisme de Barcelona, el Consell comarcal del Baix Empordà, entre d’altres i esperem fer-ho per molts més per aportar el nostre coneixement i granet de sorra en favor d’un turisme accessible que contempli tota la cadena turística, començant per la informació i els serveis on-line.

Página web de turismo
Profile picture for user tothomweb

tothomweb

Potser t'interessa...