L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat en…
Blog
Blog
L’Assemblea General de les nacions unides va declarar el 2 d’abril com el dia Mundial de conscienciació sobre l’autisme. Des de Tothomweb volem posar el nostre granet de sorra per difondre què és i sobretot, què podem fer des de l’accessibilitat web per tal de fer més fàcil la navegació per a les persones d’aquest col·lectiu sovint oblidat.
Segons explica literalment el canal de Salut de la Generalitat, “El trastorn de l’espectre autista (TEA) inclou l’autisme, el trastorn generalitzat del desenvolupament no especificat, l’autisme atípic, el trastorn desintegratiu infantil o síndrome de Heller, la síndrome d’Asperger i la síndrome de Rett, i es caracteritza per un desenvolupament marcadament anormal o deficient de la interacció i de la comunicació social, així com la presència d’un repertori extremament restringit d’activitats i interessos. Aquestes manifestacions poden variar molt en funció del grau de desenvolupament i de l’edat cronològica, però sempre estan presents en el diagnòstic d’autisme.
El TEA pot estar associat a qualsevol nivell de capacitat intel•lectual i d’aprenentatge. Oscil·la entre problemes molt subtils de comprensió o de limitació de la funció social i discapacitats molt greus. En alguns dels casos es fa un diagnòstic associat de discapacitat intel·lectual, que pot ser des de moderada fins a profunda. A vegades les persones afectades poden tenir habilitats especials. També poden mostrar alteracions del comportament, alteracions emocionals, irregularitats de la ingesta alimentària, alteracions del son i conductes autolesives.
Actualment, les xifres internacionals de persones que podrien estar afectades per un d’aquests trastorns oscil·len entre 60 i més de 100 per 10.000 habitants en el TEA i entre 20 i 40 per 10.000 habitants en l’autisme.
De la mateixa manera que a la població general, s’observen diferències de gènere en relació amb la salut. S’ha observat que només un de cada quatre casos d’autisme es produeix en nenes. Pel que fa a la síndrome d’Asperger l’afectació de les nenes és d’un cas entre vuit”.
Font: Canal de Salut de la Generalitat
Al juny de 2018 es va publicar la “Norma UNE 153101:2018 EX Lectura Fàcil. Pautes y recomanacions per a la elaboració de documents” que especifica les pautes para la adaptació, creació y validació de documents en Lectura Fàcil.
L’objectiu de la norma es ajudar y guiar en la creació y adaptació de documents de qualitat en Lectura Fàcil, documents dirigits a un públic molt ampli que per diferents circumstàncies té dificultats lectores.
La norma recull les recomanacions tant per a la redacció del text com per al disseny del document.
També al juny de 2018 es van publicar les Pautes Internacionals d’Accessibilitat al Contingut 2.1, que són una evolució de les 2.0 i que obligatòriament són les que han d’acomplir les administracions públiques i un gran nombre d’empreses.
Una de Les grans novetats d’aquestes pautes és l’èmfasi que fan alhora de tenir en compte a les persones amb problemes cognitius o d’aprenentatge, si bé les 2.0 ja mencionaven qüestions com per exemple la necessitat d’incloure icones, etc.
Un dels nous criteris de les Pautes 2.1 que més clarament pot ajudar a la lectura fàcil és el 1.4.12: “espai entre textos” (nivell AA).
L’espaiat pot condicionar en la manera en que s’entengui el contingut d’un lloc web, especialment per als visitants amb discapacitats d’aprenentatge, de comprensió, persones que no entenguin l’idioma,, etc.
L’objectiu de WCAG 2.1 amb aquesta pauta, és assegurar-se que els visitants del web tinguin l’opció d’anular el paràgraf, la lletra i l’espai entre paraules, així com l’alçada de les línies, per tal que puguin ajustar el text sense perdre la funcionalitat.
A més de a les persones amb discapacitats com l’autisme, aquest criteri també afavoreix, Per exemple, a alguns usuaris amb problemes visuals que empren fulles d'estil personalitzades per adaptar la presentació del text a les seves necessitats. Per a facilitar l'accés al contingut a aquest i d’altres tipus d'usuaris, en les pautes d'accessibilitat s'exigeix que aquests puguin:
Aquest requisit no implica que el contingut ha de tenir aquesta presentació inicialment, sinó que no s'impedeixi ajustar-lo per obtenir-la.
Resumim a continuació les qüestions essencials que cal tenir en compte a qualsevol web per tal d’afavorir la navegació i comprensió dels continguts per al col·lectiu de persones amb autisme o discapacitats similars així com d’altres que també se’n poden veure beneficiats:
tothomweb
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat en…
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat en…
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat en…
Segons l'informe publicat aquest passat Desembre per la International Telecommunication Union (ITU), la agència de les Nacions Unides especialitzada en informació i tecnologies de la…